Workshops Schrijven naar je ware natuur

Workshops Schrijven naar je ware natuur

Schrijven naar je ware natuur

 

Er zijn 2 belangrijke lijnen binnen de workshops van Schrijven naar je ware natuur:

- voor mensen die willen schrijven naar buiten toe. Als je bijvoorbeeld teksten voor je website wil maken, wil bloggen of een start wil maken met een boek schrijven. het kan ook zijn dat je al(lang) schrijft en dat naar een hoger plan wenst te brengen.

- er zijn ook mensen die naar binnen toe willen schrijven, bijvoorbeeld voor persoonlijke ontwikkeling, voor heelwording, voor zelfexpressie, om je creativiteit aan te boren, voor je plezier, om vrijer te worden in het jezelf uitdrukken en zovoorts.

 

Het ene kan ook het andere activeren (en dat zal het ook zeker doen) en andersom, want welke richting je ook heen schrijft, het is altijd een deel van jezelf. Waar het om gaat is dat het je brengt, bij waar je wil zijn.

Op school hebben we allemaal geleerd dat schrijven en nadenken bij elkaar horen. Dat het netjes moet zijn, tussen de lijntjes, geen vlekken maken en zonder fouten... Schrijven naar je ware natuur gaat over dat andere: we gaan juist ons denken met rust leren laten! Bij het schrijven naar binnen ga je  contact met je lichaam herstellen, uit het denken. Door contact met je lichaam, ga je in contact met je voelen, je lijf in en dat brengt rust en centrering. Dat je dieper in je hart komt, dat is waar het schrijven naar binnen zich als basis op richt.

 

Het mysterie van je lichaam in

Soms maak je iets mee wat zo'n diepte in je beleving heeft dat er eigenlijk geen woorden voor zijn. Dat het eerst van binnen beleefd wil worden voordat het gezegd of geschreven wil. Dit zijn belangrijke momenten om te koesteren.

Soms heb je maar één woord nodig, omdat die dusdanig in je resoneert, dat er meteen van binnen iets klikt en op z'n plaats valt. Hoe dan ook... woorden geven aan je gevoelens is een belangrijk medium.

 

Het denken, je beste vriend

Je denken komt er op zeker moment bij, die hebben we nodig in het (schrijf)proces en is een belangrijk deel van ons, net zoals ons lichaam en ons vermogen om te voelen. Gelijktijdig met je denkende brein komen vaak ook snel de grote beren langsgewandeld, die beperkende gedachten toeroepen en je kunnen weerhouden van je creatieve stroom. De innerlijke criticus komen we tegen en dan wordt 't spannend...

'Waar je aandacht aan geeft groeit' namelijk. Als we al onze gedachten voor waar aannemen, wordt het moeilijk om je richting en vorm te vinden. Schrijven naar je ware natuur gaat om jouw ware verhaal, dat je kiest voor jeZelf en voor groei.  Zodat je rustiger en vrijer wordt.

 

 

Schrijven naar binnen is als het ware het licht in je leven aandoen en gehoor geven aan die stem vanbinnen. In deze aandacht ligt een enorme potentie aan healing en innerlijke groei besloten. Je komt in contact met je lichaam, en daardoor in contact met je gevoel. Je komt dieper in je hart en gaat daardoor je innerlijke stem meer helder 'horen'. Je intuïtie komt erbij. Deze aandacht creëert wonderen… je ontwikkelt een nieuw soort zintuig om leven dat door je heen vloeit waar te nemen en dat in woorden over te brengen op het papier. Het gaat dan om meer dan schrijven alleen, maar ook over verbinding en verdieping.

 

Het gaat over de weg naar binnen. Je bewust zijn van wat er is. Het is aandacht. Voelen. Ervaren wat er leeft, zonder oordeel. Het is luisteren naar je lichaam, behoeften en hart. Het is zijn in het hier en nu. Dus zoek de stilte op, en duik erin. Maak contact. 'Zelfgenezing is de weg terugvinden naar huis' (M. van der Meijden)

 

 

Schrijven naar buiten gaat over de beweging maken van binnen- naar buitenwereld. Hoe transformeer je jouw verhaal naar een tekst die mensen willen lezen?

Gaat ook over eigen (levens)ervaringen transformeren tot een 'sprekend’ authentiek verhaal, waarin je ware ik in 'verteld' en waar je zelf verder mee komt op je weg naar bewustwording, maar waarmee je ook voor anderen veel kunt betekenen.

 

 

Waar Schrijven naar je ware natuur allemaal over gaat:
* schrijven je meer eigen maken, verdiepen en ontdekken

* schrijven ervaren als een meditatieve weg 'naar binnen'

 • Je voelt dat er 'iets' geschreven wil worden, het roept..
 • Je wilt schrijven voor je website, of bloggen

* korte verhalen... of starten met een boek

 • Je wilt schrijven om te helen,
 • Je kiest voor groei en bewustzijn
 • Je wilt meer overgave, maar je hoofd neemt het steeds over. Je piekert je suf, je maalt.. gedachten gaan met je aan de loop
 • je woorden en verhaal leren overbrengen op papier, schrijfzin aanwakkeren en schrijfkwaliteit verbeteren
 • Je wilt je creatieve zelf meer centraal zetten
 • Je wilt eindelijk je schrijf-verlangen kans en ruimte geven om er te zijn
 • Je leert je innerlijke criticus en saboteur in de ogen te zien en te beteugelen
 • Je bent er aan toe om beschikbaar te zijn, voor jezelf

En verder ook nog...

 

 • De stem van je hart laten klinken,  je binnenwereld zichtbaar maken, jezelf 'beluisteren'
 • je vrij maken in creatieve flow, zelfexpressie
 • het koesteren van de man of de vrouw in jou, die je bent
 • helderheid creeëren waar het eerst troebel was
 • je dieper verbinden en bewustwording
 • waarde en betekenis geven aan je ervaringen, flow geven aan de magie van leven
 • je laten vervullen en raken door de helende werking van wat je schrijft
 • ontdekken hoe intuïtief schrijven, met je (hogere en of diepere) zelf of gids (innerlijke leiding), inzichten brengt.
 • Overgave aan je pen en papier en ontdekken welke schrijfvorm jou roept: Een blog, je lekker laten gaan in een dagboek voor jezelf, kort verhaal, persoonlijke column, een gedicht, een autobiografie of een boek. Welke richting je ook kiest, waar het omgaat is dat je vorm kunt geven aan hetgeen wat in jou gehoord wil worden.

 

 

We vinden het allemaal fijn bij een goede luisteraar te zijn, zeker als we écht iets te vertellen hebben. Bij Schrijven naar je ware natuur worden we een eersteklas luisterende waarnemer voor onszelf. Dat klinkt misschien vreemd in de oren maar als je werkelijk gaat luisteren naar jezelf dan gaat er een gehele nieuwe wereld voor je open en maak je enorme sprong in persoonlijke ontwikkeling en bewustwording.

Wanneer het verlangen er is om te schrijven dan ontvouwt er zich een prachtige gloed als je dan ook daadwerkelijk gaat schrijven!

Schrijven maakt je wakker en al schrijvende zorgt het er ook voor dat je wakker blijft. Je wordt je bewuster van de ware verhalen... en gaat niet zomaar meer mee met alle verhalen die langs komen. je wordt een soort van 'vrijere ik'. Tenminste.... zo ervaar ik het zelf!

 

 

The more I write,

the more there is of me

The more I write, the more there is of you

Schrijfmiddag voor vrouwen

Schrijfmiddag voor vrouwen

S c h r i j v e n   n a a r   j e   w a r e   n a t u u r

Schrijfmiddag voor vrouwen

'Feel how the moon holds your heart'
 

In deze huidige tijd worden ons heel wat regels opgelegd en staan we bloot aan heftige impact van buitenaf. In deze schrijfmiddagen richten we ons op de bedding in onszelf, om deze terug te vinden. En in verbinding te zijn met ons lichaam. Het natuurlijke ritme van de Aarde en de stem te voelen vanuit ons hart en onze ziel.

Welk verhaal wil in jou als vrouw gehoord worden? Je krijgt afgestemde opdrachten en feedback, hoe je proces zich kan verdiepen, en inzicht in het helende effect van schrijven naar je ware natuur.
 

Hoe ziet de middag workshop eruit;

We gaan schrijven… Niet vanuit moeten of ons best doen, want al lang genoeg hebben we ons best gedaan om te voldoen aan de wensen van onze omgeving, zowel emotioneel als in praktische zin.. ten koste vaak van onze eigen authenticiteit. We verbinden ons met het wezenlijke van onszelf en geven ruimte aan onze intuïtie en eren onze sensitiviteit.


Wat is het verhaal dat jij, als vrouw wil vertellen? Misschien is het voor jou een reis waarin je hand-in-hand met je innerlijke kind een nieuw pad gaat ontdekken. Of misschien is het het diepste diepe punt in jezelf waarnaar je terug wil omdat je daar een stuk van jezelf achter gelaten hebt. Of is het voor jou een schrijfreis naar datgene wat je nog nooit verteld hebt? en popelt om gehoord te worden. Het kan ook zijn dat je je authentieke jij wilt ophalen daar waar je haar vergat of terug naar een ontmoeting om iemand in je hart op te nemen.

Misschien is het de roep van een ervaring, een gebeurtenis of een bepaalde periode uit je leven dat woorden wil krijgen, of misschien wil je eens stilstaan bij daar waar je nu bent?

 

Je zult verrast zijn wanneer woorden en ingevingen zich als vanzelf aan je openbaren. Wat beweegt jou? Je gaat ontdekken wat jouw natuurlijke schrijfstijl is en hoe jij je woorden kunt overbrengen op het papier.

 

Er is ruimte voor persoonlijke aandacht en inbreng.

Je hoeft nergens ervaring mee te hebben. Kom zoals je bent en voel je vrij.

 

De Schrijfmiddag zal niet alleen uit ‘zitten’ bestaan want om onze energie, flow en creativiteit fris en levendig te houden, kan het zijn, dat we ook wat samen gaan bewegen. Trek makkelijke kleding aan waarin je je vrij voelt om te ontspannen en te bewegen.

Als het zo is dat je een lievelingspen of een favoriete schrijfboek hebt, neem het maar mee.

 

 

Deze schrijf middag - is voor jou als:

-Je je schrijven meer eigen wilt maken, verdiepen en ontdekken

-Je wilt bloggen of op ander manier schrijven om gelezen te worden

-Je wilt schrijven als ondersteuning in je weg naar binnen of in je weg naar buiten,

-Je wilt meer luisteren naar je lichaam, je behoeften en je hart

-Je wilt meer overgave, maar je hoofd neemt het telkens snel weer over met denken, je suf piekeren en gemaal

-Je wilt eindelijk ruimte geven aan je schrijf-verlangen

-Je leert je innerlijke criticus en saboteur te beteugelen

-Je wil zichtbaar zijn, je gezien en gehoord voelen, je plek innemen

 

 • De stem van je hart laten klinken,  je binnenwereld zichtbaar maken, jezelf 'beluisteren'
 • Schrijven integreren als meditatie en je vrij maken in creatieve flow, zelfexpressie
 • het koesteren van de vrouw in jou, die je bent. Het kind in jou, de Godin in jou
 • helderheid creeëren waar het eerst troebel was
 • je dieper verbinden en bewustwording, je kiest voor groei
 • waarde en betekenis geven aan je ervaringen, flow geven aan de magie van leven
 • je laten vervullen en raken door de helende werking van wat je schrijft
 • ontdekken hoe intuïtief schrijven, met je (hogere en of diepere) zelf of gids (innerlijke leiding), inzichten brengt.
 • Overgave aan je pen en papier en ontdekken hoe je vorm kunt geven aan hetgeen wat in jou gehoord wil worden.

 

 

 

24 oktober, 25 november, 2 december (13-17u)

Kosten (incl. BTW) zijn € 24,50 per workshop. Dit betaal je vooraf per bankoverschrijving. Of, na overleg, contant vooraf aanvang van de middag.

er is thee, koffie en vegan lekkers

Studio Manna, Ernst Schumacherstr 4, 5237BB Den Bosch

 

 

Aanmelden kan via info@a-dora.nl of via 06.40496061 (laat je emailadres achter)

We zullen uiteraard ons houden aan de richtlijnen die het RIVM ons voorschrijft.

Autobiografisch / Persoonlijke column / Blogs schrijven

Autobiografisch / Persoonlijke column / Blogs schrijven

S c h r i j v e n   n a a r   j e   w a r e   n a t u u r

Autobiografisch / Persoonlijke column / Blogs schrijven 

 'Opening Up by Writing it down".

In deze Schrijfworkshop ligt het accent op (meer) open en aanwezig worden in je eigen leven.

We gaan een moment of een periode uit ons leven kiezen waar we op in gaan tunen. Bv een turning-point dag in ons leven, die ene onvergetelijke middag, dat ene moment, dat wat je echt raakte of het verhaal van dit moment. Het kan ook een periode omvatten waar je graag over wil schrijven. Ga je mee op schrijfreis?

Wonderlijke ervaring en als je zou willen… voor je het weet heb je een unieke persoonlijke column/blog in handen!

 

In de Workshop leer je:

o Je woorden en levenservaring over te brengen op het papier

o Je doorgaat het gehele proces van free flow tot een 'sprekend’ authentiek verhaal waar je zelf verder mee komt op je weg naar bewustwording, maar waarmee je ook voor anderen veel kunt betekenen.

o Je gaat je dieper verbinden

o Je gaat je eigen schrijfstem ontdekken. Wat beweegt jou en wat is jouw natuurlijke schrijfstijl ?

 

Wat ontvang je:

o  Gerichte feedback, zodat je proces verdiept

o  Inzicht in het helende effect van schrijven naar je ware natuur.

 

De Schrijfworkshop zal niet alleen uit ‘zitten’ bestaan want om onze creativiteit fris en levendig te houden, kan het zijn, dat we ook wat samen gaan bewegen. Trek makkelijke kleding aan waarin je je vrij voelt om te ontspannen en te bewegen.

Als het zo is dat je een lievelingspen of een favoriete schrijfboek hebt, neem het maar mee.

 

16 oktober, 14 november, 19 december (13-17u)

Kosten (incl. BTW) zijn € 22,50 per workshop. Dit betaal je vooraf per bankoverschrijving. Of, na overleg, contant vooraf aanvang van de middag.

er is thee, koffie en vegan lekkers

Studio Manna, Ernst Schumacherstr 4, 5237BB Den Bosch

 

Aanmelden kan via info@a-dora.nl  of via 06.40496061 (laat je emailadres achter)

We zullen uiteraard ons houden aan de richtlijnen die het RIVM ons voorschrijft.