Shiatsu door Aragon van Wietingen

Shiatsu door Aragon van Wietingen

Wil je graag een Shiatsu behandeling?
Je kunt contact opnemen met Aragon per mail via aragon@softar.nl of bellen naar 06-2142 5912.

Shiatsu is een Japanse manuele therapie, dit wil zeggen, er wordt met de handen gewerkt om verstoringen in de energetische circulatie op te heffen. Uit de Chinese geneeskunde stamt het werkbeeld dat achter iedere levensfunctie een sturende energie zit die Ki of Qi genoemd wordt.
Of we het nu hebben over de spijsvertering, het bewegingsapparaat, de zintuigen, de emoties of welke andere levensfunctie dan ook; altijd wordt een functie geregeld door die sturende Ki. Verstoringen door invloeden van buitenaf als wind, kou, hitte, etc, of van binnenuit (voeding, emoties, erfelijkheid) zullen eerst kleine en later grotere gevolgen voor ons leven hebben. Bepaalde functies of delen van het lichaam gaan minder goed of los van het geheel werken.
Door de specifieke technieken van shiatsu wordt die sturende Ki beter in balans gebracht en werken de functies en lichaamsdelen weer beter samen in het geheel.

Shiatsu komt voort uit de oude oosterse traditie om de levensenergie te stimuleren en weer in balans te brengen. Daarbij wordt het natuurlijke principe gevolgd om je niet te fixeren op afzonderlijke symptomen, maar de ontvanger als geheel te blijven beschouwen en zijn of haar klachten binnen dat geheel te beschouwen.
Je kunt niet zo maar techniekjes toepassen- dan beperk je het effect bij de ontvanger. Dat maakt shiatsu bij uitstek een holistische werkwijze.
Praktisch gezien zijn shiatsu-sessies meestal comfortabel om te ontvangen. Het is een ontspannende en rustgevende methode die een invoelende houding en een diep contact vereist.
Werken op het meridiaanstelsel grijpt zowel op lichamelijk, psychologisch als spiritueel niveau in. Zogenaamd duidelijke klachten kunnen een diepere achtergrond hebben. Vage klachten kunnen helder worden; ziekten kunnen in een groter verband bezien worden dankzij de traditionele inzichten.

Omdat we met Iokai Shiatsu pogen de eigen herstelkracht te stimuleren en de levensbalans te herstellen is er eigenlijk geen klacht of ziekte waarop ze niet van toepassing is.
Wat we zeer veel tegenkomen in de praktijk is:

  • nek- en schouderklachten;
  • allerlei allergieën;
  • hoofdpijnen;
  • spijsverteringsproblemen;
  • menstruatieklachten;
  • reumatische klachten;
  • bloeddruk- en circulatieproblemen;
  • beroepsklachten als RSI;
  • rugklachten, ischias;
  • overspannenheid, irritaties en nachtmerries.

Informeer echter voor een advies over je klachten, want bovenstaand lijstje heeft nauwelijks beperkingen. Er zijn maar weinig gevallen waarbij Shiatsu geen zinnige bijdrage aan het genezingsproces kan bieden.

Shiatsu kent zeer verscheiden technieken. Letterlijk betekent het 'druk geven met de vingers.' Het is een speciale manier van druk geven op acupunten overal op het lichaam, waardoor er een reflex in het inwendige opgeroepen wordt. Maar er wordt ook veel met strekkingen of met een heel stille aanraking gewerkt, al naar wat van toepassing is.
Het kan zijn dat specifieke gewrichten gemobiliseerd (vrij beweegbaar) moeten worden, maar dat is dan altijd in relatie tot het meridiaanstelsel en tot het gehele bewegingspatroon. Shiatsu heeft hier een diepgaande studie van gemaakt. Het kan ook zijn dat er oefeningen of eenvoudige voedingsadviezen gegeven worden.

Shiatsu wordt toegepast op een katoenen matras op de grond (waardoor er meer technieken mogelijk zijn dan op een tafel) en de ontvanger hoeft zich niet uit te kleden. Vraag is wel om gemakkelijke kleding te dragen en liever geen make-up of parfum te gebruiken.

Ik ben Aragon van Wietingen (1953) en heb sinds 1978 als shiatsutherapeut gewerkt.
In eerste instantie ben ik opgeleid bij de Nippon Nederlandse Shiatsuschool en daarna heb ik mijn studie voortgezet bij de Iokai Shiatsu Academie, met name bij meester Sasaki.
Vanaf 1985 heb ik les gegeven in zen-shiatsu en tot en met 1992 de drie-jarige opleiding tot Zen Shiatsutherapeut verzorgd; aansluitend daarna tot 1999 de toenmalige vierjarige opleiding tot Iokai Shiatsutherapeut in Den Bosch.
Naast vele korte cursussen voor beginners en bijscholing voor professionele therapeuten heb ik ook in de jaren 80 en 90 de praktijklessen gegeven van de shiatsuopleidingen in Arnhem en Turijn.

Behalve Iokai Shiatsutherapeut en -docent was ik ook BBN aikido leraar (nu niet meer praktiserend) en assisteerde ik Yoshigasaki sensei bij diens ki-classes, coördinatie van geest en lichaam.

En toen moest ik ineens omschakelen vanwege een ongeluk en heb ik vanaf 99 in de ICT gewerkt als docent programmeren en databases aan bedrijven en op het ROC.
Dat was eventjes schakelen.
Inmiddels is mijn rug hersteld en heb ik mijn grote liefde en passie shiatsu weer opgepakt.
Je kunt contact opnemen per mail aragon@softar.nl of bellen 06-2142 5912.